Wat maakt iemand een Top-Trader?

Volgens schrijver en onderzoeker Malcolm Gladwell denken de meeste mensen dat ze hun vak uitstekend beheersen. Onderzoeken wijzen uit dat dat de meesten zelfs denken béter te presteren dan anderen. Dat kan helemaal niet omdat minstens de helft minder dan gemiddelde prestaties levert.

Geluk

Nu heeft Malcom onderzocht wat mensen die top-prestaties leveren een expert op hun vakgebied maakt. Hij ontdekte dat deze mensen als basis allemaal talent hebben. Tevens merkte hij dat zij ook vaak “geluk” hadden door op het juiste moment op de juiste plaats te zijn.

Praktijkervaring

Aan de andere kant blijken er ook veel getalenteerde mensen te zijn die nimmer het niveau van expert bereikten. De uiteindelijke beslissende factor bleek toch praktijkervaring te zijn. Van musici, atleten en economen tot schaakspelers en traders, zij die het beste in hun vakgebied presteerden bleken tenminste 10.000 uren praktijkervaring te hebben opgedaan.

Omdat de gemiddelde mens ongeveer 2.000 uren per jaar werkt, zou een expert dus minstens 5 jaar lang, elke dag minstens 8 uur toegewijd moeten werken om die 10.000 uren praktijkervaring op te kunnen doen. Wat opviel is dat velen van de onderzochte experts zelfs méér ervaring opdeden in een kortere tijd!

Mozart

De vader van Mozart schijnt z’n zoon dagelijks als een slaaf te hebben laten trainen vanaf zeer jonge leeftijd. Tegen de tijd dat Mozart zijn eerste meesterwerk componeerde was hij 21 jaar en had hij al 10 jaar andere muziekstukken gecomponeerd.

Beatles

De Beatles schijnen in het begin van hun carrière 7 dagen per week, 8 uur per dag in Hamburg te hebben opgetreden. Tegen de tijd dat zij hun eerste wereldhit scoorden had de groep al ruim 1200 optredens achter de rug. De meeste andere bands treden in hun hele leven niet eens zo vaak op.

Bill Gates

Tegn de tijd dat Bill Gates afhaakte van de universiteit om Microsoft te beginnen, had hij al 7 jaar non stop geprogrammeerd en ruim 10.000 uren praktijkervaring opgedaan.

Day Traden

Nu ben ik perspoonlijk al 15 jaar , ca 10 uur per dag, in alle vormen aan het traden en lesgeven. Volgens de onderzoeker zou ik mij dus een “expert” mogen noemen.

Ik kan u verzekeren dat ik er nog steeds niet ben. Elke dag leer ik weer nieuwe dingen en verbaas ik mij hoe de markt telkens weer probeert mij op het verkeerde been te zetten.

Iedereen kan het leren

Mijn persoonlijke conclusie is dat het vak van (day)trader eigenlijk een manier van leven is waarbij je nooit uitgeleerd raakt. Daytraden is absoluut niet moeilijk. iedereen met voldoende passie en handelsgeest kan het leren. Waar het helaas bij de meeste mensen aan schort is tijd. Dagelijks enkele uren trainen om praktijkervaring op te doen blijkt voor veel mensen een moeilijke opgave. Velen hebben kinderen, kleinkinderen en/of een zaak waar ze nog aan vast zitten waardoor ze niet veel “vlieguren’ kunnen maken om snel een top-trader te kunnen worden. In ieder geval vind ik het fantastisch om mensen die het vak willen leren goed op weg te helpen en te coachen.

Vriendelijke groeten van Rob Wessels

Leave a Reply