Vallen en opstaan

Het leven is een aaneenschakeling van momenten, dij zijn opgebouwd uit vallen en opstaan. Op jonge leefijd zelfs letterlijk, naarmate je ouder wordt, wordt dit figuurlijker.

Het leven is een aaneenschakeling van momenten, dij zijn opgebouwd uit vallen en opstaan. Op jonge leefijd zelfs letterlijk, naarmate je ouder wordt, wordt dit figuurlijker. Je maakt dingen mee die je liever niet had meegemaakt, maar waar je wel een wijze les van geleerd hebt. Denk bijvoorbeeld “Aan die ene keer dat je je fiets niet op slot zette”. En je fiets dus gejat was naderhand. Doe je dus ook niet meer, je fiets niet op slot zetten.

Zo is het ook in de wereld van de trader. Het is een gegeven feit dat een beginnend trader fouten maakt. Fouten die als leermomenten dienen om succesvol te worden als trader. Er zijn echter weinig dingen die onvergeeflijker zijn dan de beurs. Simpelweg omdat cijfers niet liegen, nooit! Een fout kan u een deel van uw kapitaal kosten. Het opeenstapelen van fouten kan u uw gehele kapitaal kosten.

Maar waarom zou u zelf deze fouten moeten maken?
Waarom leert u niet van de fouten van een ander? Waarom leert u niet van de fouten die ik maakte toen ik het vak leerde. Fouten die ik niet meer bega omdat ik er mijn lesje wel geleerd mee heb. Door samen live te traden kan ik u behoeden voor de valkuilen van de beurs. Als ik over zo’n kuil heenstap, dan doet u dat dus ook. Door schade en schande weet ik waar die kuilen zitten, dus waarom zou u zelf in zo’n valkuil moeten trappen? Naast het feit dat ik u kan behoeden voor fouten kan ik u mijn strategie bijbrengen. Een strategie die u een grotere winst zal opleveren dan wanneer u alleen zou daytraden.

Bekijk een daytradeplan van Rob Wessels

Emoties en de aandelenmarkt

Beste Cursisten

De emotionele achtbaan waarin (nieuwe) beleggers belanden, beschreef beurshandelaar Joseph de la Vega al ruim drie eeuwen geleden in zijn boek Verwarring der Verwarringen:

Hij die aandelen koopt en ze ziet dalen, is razend omdat hij ze kocht.
Als ze stijgen, is hij razend omdat hij er niet meer kocht.

Als hij ze koopt en ze stijgen, en hij verkoopt ze met winst, en ze stijgen nog hoger, is hij razend omdat hij ze voor een lagere prijs verkocht heeft.

Hij die niet koopt, is razend wanneer de koers toch omhoog gaat omdat hij zijn plan om te kopen niet heeft doorgezet.

Wie niet verkoopt, is razend wanneer de koers daalt, omdat hij de neiging om te verkopen onderdrukte.

Als men hem een raad geeft die goed blijkt te zijn, is hij razend omdat men hem die niet eerder gaf.

En blijkt die raad niet goed, dan is hij razend omdat men hem die gegeven heeft.”

http://www.nrcnext.nl/geld-en-werk/2009/03/30/razende-beleggers/

Vriendelijke groeten van Rob en graag tot ziens op de cursus van 8 of 29 oktober.