Vallen en opstaan

Het leven is een aaneenschakeling van momenten, dij zijn opgebouwd uit vallen en opstaan. Op jonge leefijd zelfs letterlijk, naarmate je ouder wordt, wordt dit figuurlijker.

Het leven is een aaneenschakeling van momenten, dij zijn opgebouwd uit vallen en opstaan. Op jonge leefijd zelfs letterlijk, naarmate je ouder wordt, wordt dit figuurlijker. Je maakt dingen mee die je liever niet had meegemaakt, maar waar je wel een wijze les van geleerd hebt. Denk bijvoorbeeld “Aan die ene keer dat je je fiets niet op slot zette”. En je fiets dus gejat was naderhand. Doe je dus ook niet meer, je fiets niet op slot zetten.

Zo is het ook in de wereld van de trader. Het is een gegeven feit dat een beginnend trader fouten maakt. Fouten die als leermomenten dienen om succesvol te worden als trader. Er zijn echter weinig dingen die onvergeeflijker zijn dan de beurs. Simpelweg omdat cijfers niet liegen, nooit! Een fout kan u een deel van uw kapitaal kosten. Het opeenstapelen van fouten kan u uw gehele kapitaal kosten.

Maar waarom zou u zelf deze fouten moeten maken?
Waarom leert u niet van de fouten van een ander? Waarom leert u niet van de fouten die ik maakte toen ik het vak leerde. Fouten die ik niet meer bega omdat ik er mijn lesje wel geleerd mee heb. Door samen live te traden kan ik u behoeden voor de valkuilen van de beurs. Als ik over zo’n kuil heenstap, dan doet u dat dus ook. Door schade en schande weet ik waar die kuilen zitten, dus waarom zou u zelf in zo’n valkuil moeten trappen? Naast het feit dat ik u kan behoeden voor fouten kan ik u mijn strategie bijbrengen. Een strategie die u een grotere winst zal opleveren dan wanneer u alleen zou daytraden.

Bekijk een daytradeplan van Rob Wessels

Emoties en de aandelenmarkt

Beste Cursisten

De emotionele achtbaan waarin (nieuwe) beleggers belanden, beschreef beurshandelaar Joseph de la Vega al ruim drie eeuwen geleden in zijn boek Verwarring der Verwarringen:

Hij die aandelen koopt en ze ziet dalen, is razend omdat hij ze kocht.
Als ze stijgen, is hij razend omdat hij er niet meer kocht.

Als hij ze koopt en ze stijgen, en hij verkoopt ze met winst, en ze stijgen nog hoger, is hij razend omdat hij ze voor een lagere prijs verkocht heeft.

Hij die niet koopt, is razend wanneer de koers toch omhoog gaat omdat hij zijn plan om te kopen niet heeft doorgezet.

Wie niet verkoopt, is razend wanneer de koers daalt, omdat hij de neiging om te verkopen onderdrukte.

Als men hem een raad geeft die goed blijkt te zijn, is hij razend omdat men hem die niet eerder gaf.

En blijkt die raad niet goed, dan is hij razend omdat men hem die gegeven heeft.”

http://www.nrcnext.nl/geld-en-werk/2009/03/30/razende-beleggers/

Vriendelijke groeten van Rob en graag tot ziens op de cursus van 8 of 29 oktober.

Veel voorkomende Daytraders vragen deel 2

Hoe lang moest u erover nadenken om van daytrading uw beroep te maken?

Toen ik in de 90r jaren de eerste Amerikaanse online brokers zag ontstaan wist ik binnen 5 minuten dat aandelenhandel via internet de ultieme handel voor mij zou zijn.

Wat is in uw beleving de belanrijkste reden waarom zoveel daytraders falen?

Omdat ze eigenwijs zijn en zich niet aan het geleerde handelsplan houden. Na de cursus gaat men met volle moed aan de slag en voordat ze het beseffen is men de hele cursus vergeten. Hun oude gebruiken sluipen erin en de drang om steeds grotere klappers te maken maakt zich van hen meester. Het geleerde handelsplan verdwijnt hierdoor langzaam maar zeker naar de prullenbak.

Hoe ziet uw computer-opstelling eruit?

Ik heb twee computers, elk met 3 beeldschermen en aparte internetverbindingen. Mijn ervaring is dat er nauwelijks 100% betrouwbare internetverbindingen zijn. Boven de schermen hangt een platte tv waarop ik CNBC en Bloomberg kan volgen.

Hoeveel % van uw trades zijn winstgevend?

Ik heb dat nooit echt bijgehouden maar ik denk dat 90% van alle trades winstgevend is maar één slechte trade kan de winst van een paar maanden helemaal doen verdampen als ik niet oppas. In ieder geval heb ik geleerd om het op jaarbasis te zien. Mijn doel is steeds om het jaar af te sluiten met 50% winst. Ik weet niet of dat ook dit jaar zal lukken omdat de koersen sinds de bankencrisis steeds minder beweeglijk zijn geworden en geen beweging is de dood voor een daytrader.

Kijkt u naar de volumes als u aan het traden bent en zo ja, waarom?

Volume is voor mij bijzaak. Ik houd het wel een beetje via mijn ooghoek in de gaten want soms zie je een patroon dat de koers bijvoorbeeld steeds stijgt op groot volume en steeds daalt op laag volume. Dat is voor mij dan een extra waarschuwing voor als ik bijvoorbeeld wil gaan shorten.

Heeft u een apart scherm voor uw porno?

Ha ha ha…nee hoor, soms zetten mijn studenten weleens een paar borsten tussen de koersen maar dat is meer om even te kunnen lachen.

U bent inmiddels uitgegroeid tot een daytradersgoeroe. Waarom begint u geen soort hedgefund?

Dank voor het compliment. In Europa zijn de wetten zo streng dat je bijna een bankinstelling moet zijn om voor andere mensen te mogen traden. In de States is dat veel eenvoudiger maar daar ligt mijn toekomst niet.

Heeft u ook vragen? U kunt me mailen op:

info@robwessels.nl

Veel voorkomende daytraders vragen

Gebruikt u technische analyse en indicatoren?

Nee, alleen een grafiekje, mijn orderboekje en een aandelen lijstje.

Hoeveel tijd zit er gemiddeld tussen een koop en verkoop?

Ca 5 tot 10 minuten

Waar handelt u in?

Meestal in futures maar soms ook in aandelen en opties.

Met hoeveel geld bent u ooit begonnen en hoeveel % van uw bankrekening riskeert u per trade?

$25.000 en ca 10%

Wat voor soort persoon bent u?

Sommigen vinden mij een pessimist maar ik ben een realist.

Handelt u met een mechanisch systeem?

Nee. Ik bekijk de markt zoals een koopman op de bloemenmarkt. Ik koop als ik denk dat er veel klanten aan lijken te komen.

Hoe vaak faalt uw systeem en moet u het vernieuwen?

Ca 2 tot 3 keer per jaar, maar meestal faal ikzelf doordat ik me niet aan m’n eigen plan houd. De markt verandert steeds waardoor ik mijn systeem af en toe een beetje bij moet schaven maar het basissysteem is nog steeds hetzelfde.

Wat waren de grote inzichten en persoonlijke veranderingen u winstgevend maakten?

Ontdekking van bandbreedtes gecombineerd met grote volumes en het cursus geven wat mij enorm scherp houd en interessante feedback oplevert. Voorts het feit dat ik niet meer in mijn eentje handel maar altijd wordt bijgestaan door studenten. Die zijn als het ware mijn persoonlijke politie-agenten die mij dwingen aan het systeem te houden als ze merken dat ik wil gaan gokken bijvoorbeeld.

Heeft uzelf ooit een cursus gevolgd?

Nee. In mijn tijd moest je daarvoor naar het dure Amerika en zou ik zo’n $25.000 kwijt zijn geweest. Uiteindelijk bleek dat een stomme zet wat de beurs is een veel duurdere leermeester.

Welk advies zou u de jongere generatie traders willen geven om te kunnen slagen?

Ga naar de futurebeurs in Chicago. Daar zitten honderden grote en kleine traders waarvan een aantal het leuk zou vinden om een jong iemand op weg te helpen met een soort stageplaats.

Doet u aan een soort huiswerk als de beurs dicht is?

Jawel, ik lees graag over wat traders en financiële instellingen allemaal voor truken gebruiken om ons op het verkeerde been te zetten. Natuurlijk lees ik ook graag over de economische ontwikkeligen in de wereld. Mijn favoriete sites zijn ondermeer: Bloomberg, CNBC, en Google business news.

Wat voor platform gebruikt u en hebt u er meerdere getest?

Vroeger zat ik bij Ameritrade maar die is te duur en meer gefocust op beleggers. Ook heb ik een tijdje bij VDM gezeten maar toen ik merkte dat het slecht met ze ging ben ik snel vertrokken. (ze zijn nu failliet) Nu zit ik alweer een lange tijd bij een Amerikaans / Nederlandse broker. Deze heeft een supersnel en betrouwbaar handelsscherm en de goedkoopste tarieven voor mij en mijn cursisten.

Heeft u ook vragen? Ik beantwoord ze graag!

info@robwessels.nl

Kijk de koe niet in de kont

In deze alsmaar stijgende markt lijkt shorten tegenwoordig een doodlopende straat.

Telkens als ik het probeer gaat de koers verder omhoog. Als u naar de booktrader kijkt ziet u dat de grote bids alles opslokken. Wat er ook verkocht wordt, het wordt direct opgekocht en zelfs tegen hogere prijzen. Wie dat doet weet ik natuurlijk niet maar volgens mij zitten Obama met Bernanke als het ware samen achter de manipuleer knop.

De markt verandert in rap tempo en daar zullen we mee moeten leven. Wat ik uit de afgelopen periode heb geleerd is heel simpel: Kopen als de koers even is ingestort en bijkopen als die verder instort. Daarna winst pakken als die weer stijgt en zo snel mogelijk uit de markt gaan. Shorten durf ik voorlopig niet meer.

Beloof me dat u niet gaat reageren door te zeggen dat “de trend” omhoog is want dat is natuurlijk “achteraf een koe in z’n kont kijken”. Een trend is een trend totdat een grote speler de andere kant kiest en dat kan niemand voorspellen.

Wat zijn uw ervaringen?

Graag tot horens en vriendelijke groeten van Rob
PS: deze donderdag de 17e september is de cursus daytraden in Rotterdam.

De reden waarom paper-trading niet werkt

Als je handelt met écht geld werken je hersens anders dan bij het gebruik van een demonstratie-acount, ook wel “paper trading” genoemd.

Wetenschappers hebben die twee groepen traders onder een hersenscan gelegd en geconstateerd dat er grote verschillen in hersenactiviteit zijn.

Ook al waren de taken van de beide groepen hetzelfde, de hersenactiviteit was totaal verschillend. De paper-traders mijden automatisch het “reptielgedeelte” wat ons brein doet “bevriezen” bij grote spanning, gevaar en stress.

De reacties op stress bij het handelen met écht geld moeten dus getraind worden om het oeroude “reptielgedrag” te omzeilen teneinde met gezond verstand te kunnen traden. Dit blijken piloten ook te moeten trainen anders zouden ze bij noodsituaties “reptielgedrag” vertonen met alle gevolgen van dien.

Conclusie

Een demo / paper-account is goed om de techniek van het “knopjes drukken” onder de knie te krijgen maar leert niets over het onder controle houden van gevaarlijke emoties. Traden vereist dus oefenen met écht geld wat misschien wel maanden tot jaren kan duren. (day)traden is dus voor “die hards”.

Wat maakt iemand een Top-Trader?

Volgens schrijver en onderzoeker Malcolm Gladwell denken de meeste mensen dat ze hun vak uitstekend beheersen. Onderzoeken wijzen uit dat dat de meesten zelfs denken béter te presteren dan anderen. Dat kan helemaal niet omdat minstens de helft minder dan gemiddelde prestaties levert.

Geluk

Nu heeft Malcom onderzocht wat mensen die top-prestaties leveren een expert op hun vakgebied maakt. Hij ontdekte dat deze mensen als basis allemaal talent hebben. Tevens merkte hij dat zij ook vaak “geluk” hadden door op het juiste moment op de juiste plaats te zijn.

Praktijkervaring

Aan de andere kant blijken er ook veel getalenteerde mensen te zijn die nimmer het niveau van expert bereikten. De uiteindelijke beslissende factor bleek toch praktijkervaring te zijn. Van musici, atleten en economen tot schaakspelers en traders, zij die het beste in hun vakgebied presteerden bleken tenminste 10.000 uren praktijkervaring te hebben opgedaan.

Omdat de gemiddelde mens ongeveer 2.000 uren per jaar werkt, zou een expert dus minstens 5 jaar lang, elke dag minstens 8 uur toegewijd moeten werken om die 10.000 uren praktijkervaring op te kunnen doen. Wat opviel is dat velen van de onderzochte experts zelfs méér ervaring opdeden in een kortere tijd!

Mozart

De vader van Mozart schijnt z’n zoon dagelijks als een slaaf te hebben laten trainen vanaf zeer jonge leeftijd. Tegen de tijd dat Mozart zijn eerste meesterwerk componeerde was hij 21 jaar en had hij al 10 jaar andere muziekstukken gecomponeerd.

Beatles

De Beatles schijnen in het begin van hun carrière 7 dagen per week, 8 uur per dag in Hamburg te hebben opgetreden. Tegen de tijd dat zij hun eerste wereldhit scoorden had de groep al ruim 1200 optredens achter de rug. De meeste andere bands treden in hun hele leven niet eens zo vaak op.

Bill Gates

Tegn de tijd dat Bill Gates afhaakte van de universiteit om Microsoft te beginnen, had hij al 7 jaar non stop geprogrammeerd en ruim 10.000 uren praktijkervaring opgedaan.

Day Traden

Nu ben ik perspoonlijk al 15 jaar , ca 10 uur per dag, in alle vormen aan het traden en lesgeven. Volgens de onderzoeker zou ik mij dus een “expert” mogen noemen.

Ik kan u verzekeren dat ik er nog steeds niet ben. Elke dag leer ik weer nieuwe dingen en verbaas ik mij hoe de markt telkens weer probeert mij op het verkeerde been te zetten.

Iedereen kan het leren

Mijn persoonlijke conclusie is dat het vak van (day)trader eigenlijk een manier van leven is waarbij je nooit uitgeleerd raakt. Daytraden is absoluut niet moeilijk. iedereen met voldoende passie en handelsgeest kan het leren. Waar het helaas bij de meeste mensen aan schort is tijd. Dagelijks enkele uren trainen om praktijkervaring op te doen blijkt voor veel mensen een moeilijke opgave. Velen hebben kinderen, kleinkinderen en/of een zaak waar ze nog aan vast zitten waardoor ze niet veel “vlieguren’ kunnen maken om snel een top-trader te kunnen worden. In ieder geval vind ik het fantastisch om mensen die het vak willen leren goed op weg te helpen en te coachen.

Vriendelijke groeten van Rob Wessels

Ervaren traders kunnen iedere dag handelen

Een hele ervaren trader kan elke dag handelen, in elke marktsituatie, dag in, dag uit.

Stel je voor dat de beste tennisspelers alleen zouden kunnen spelen op een harde ondergrond maar niet op klei of gras. Er zijn gewoonweg andere tactieken nodig in verschillende markt-omstandigheden.

Als je zover bent dat je op constante basis €50.000 per jaar verdient, dan kan je ook €500.000 verdienen met dezelfde moeite.

Daytraden is een sprint, beleggen is een marathon.

Velen falen omdat ze té hoge doelen stellen.

Vraag jezelf af: Wil ik snel rijk worden of constant geld uit de markt halen?

Wist u dat:
De e-mini S&P500 index future (ES) een één-op-één relatie met het S&P500 index aandeel (SPY) heeft? Is de stand van de future bijvoorbeeld 950 punten, dan kost het aandeel $95,00.

Wist u dat:
Eén e-mini S&P500 index-future gelijk staat aan ca 500 S&P500 index-aandelen?

Geduld is een schone zaak.
Bij (day) traden is dat het belangrijkste om te overleven.

De volgende groepscursus is op donderdag 17 september te Rotterdam.

Vriendelijke groeten van Rob

Waarom denkt u meer te kunnen verdienen met daytraden

Er zijn geen systemen die emoties uitschakelen.

Het is andersom. De trader moet leren om zijn emoties te beheersen
om vervolgens een systeem te vinden die bij hem past.

Het meeste wat je leert van het tarden komt van verliezende trades. Niet de winnaars!

En…besef alsjeblieft dat het belangrijker is om te weten wanneer je een trade uitgaat dan wanneer je erin gaat.

Oftewel……..kopen is het makkelijkste wat er is, maar zie het maar eens kwijt te raken!

Het eerste waar u dus steeds aan moet denken is hoeveel u kan verliezen als u iets koopt in plaats van hoeveel u kan verdienen!

Volgens mij is een succesvolle trader iemand die informatie verzamelt, analyseert, een beslissing neemt en deze direct uitvoert. Een eventueel verlies neemt hij dan op de koop toe en hij heeft de moed om door te traden door het verlangen om te winnen.

Als u wilt gaan daytraden stel uzelf dan de volgende vraag:
Waarom denkt u meer te kunnen verdienen met daytraden dan van welke ander conventioneel beroep?